Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommenMaak taal leuk voor je kinderen om te lerenTerug naar blog

Dat het voor een kind belangrijk is om taal te leren begrijpen, lezen en schrijven weet iedereen. Toch heeft niet ieder kind hier evenveel interesse in en loopt het daardoor tegen een taalontwikkelingsachterstand aan. Gelukkig wordt daar, onder andere op school, veel aandacht aan besteed. Maar je kunt als ouder ook zelf een handje helpen. Door je kind te laten zien dat taal leuk is krijgt het er vanzelf meer plezier in. En voor jou als ouder is het ook niet verkeerd om met taal bezig te zijn.

Samen lezen, luisteren en zingen

Ook al kan je kind nog niet praten, met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Op al heel jonge leeftijd leer je jouw kind woorden met behulp van prentenboekjes. Door iedere keer te herhalen wat er op de afbeelding staat leert het bepaalde klanken en uitspraken te herkennen. Ook kun je jouw kind voorlezen. Neem hier iedere dag rustig de tijd voor en probeer zoveel mogelijk hetzelfde tijdstip aan te houden. Voorlezen helpt kinderen om het concentratievermogen te trainen en hun woordenschat uit te breiden. Tevens stimuleert het jouw kind om zelf ook te gaan lezen. Zet in de auto regelmatig een luisterboek op. Niet alleen leuk voor jullie beiden om naar te luisteren, het zorgt er ook voor dat je kind zich niet zo snel zal vervelen tijdens een autorit. Of zet liedjes op die je samen lekker mee kunt zingen. Want ook hierdoor wordt de woordenschat vergroot.

Taalspelletjes

Door het spelen van verschillende spelletjes krijgt je kind de taal makkelijker onder de knie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Memory, kwartetten en Pim-Pam-Pet. De spelling van woorden leren kinderen spelenderwijs met woordmix of scrabble. Laat tijdens dit soort spelletjes het kind niet alleen oefenen om grammaticaal een woord te leggen, maar het ook uit te spreken. Ook kun je woordgrapjes spelen. Hierbij gebruik je woorden waarmee je grappige zinnen kunt vormen. Lachen, gieren en brullen zodat je kind ervaart dat taal leren ook echt leuk kan zijn. Ga je samen naar de supermarkt? Laat je kind opschrijven welke boodschappen er nodig zijn. Of laat het een brief schrijven aan opa waarin het vertelt wat hij/zij allemaal heeft beleefd tijdens de vakantie. Door taal spelenderwijs aan te pakken leren kinderen het beter te spreken en schrijven. En wie weet, krijgt jouw kind er wel zoveel plezier in dat het jou overtreft met het bedenken van steengoede sinterklaasgedichten.

Thuis en op school

Op school wordt er natuurlijk ook ontzettend veel aandacht aan taal gegeven. Meld je aan als hulpouder zodat je het van dichtbij meemaakt. Helpende handen kunnen ze op iedere school wel gebruiken, bijvoorbeeld met voorlezen. Heb je een eigen onderneming? Dan kun je bedrukte pennen bestellen bestellen en notitieboekjes met opdruk. Deze deel je uit in de klas van je zoon of dochter. Zo leuk om te zien hoe alle kinderen daar dankbaar gebruik van maken. Wanneer jij zelf uitstraalt dat er heel veel mogelijk is met een taal spreken en schrijven breng je dat ook op jouw kinderen en hun klasgenoten over.Terug naar blog