Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen



Hoe vergroot je de woordenschat van een kind?



Terug naar blog

Kinderen leren woorden niet uit een lijstje, maar vooral uit de wereld om hen heen. Thuis kun je daar als ouder een hele grote rol in spelen. Hoe meer verschillende woorden een kind tegenkomt in verschillende situaties, hoe sneller de woordenschat groeit. Gelukkig zijn er heel veel manieren om dat leuk en spelenderwijs te doen. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen en onderweg nieuwe dingen benoemen: van paprika tot parkeerautomaat.

Begin jong met veel praten en voorlezen

Vanaf een maand of zes begint de taalontwikkeling echt op gang te komen. Praten tegen je baby helpt dus echt. Benoem wat je ziet, wat je doet en wat je kind ervaart. Rond tweeënhalf jaar kent een kind gemiddeld al zo’n 600 woorden. Door veel voor te lezen stimuleer je dit proces enorm. Je hoeft het niet ingewikkeld te maken. Boekjes over dieren, kleuren of dagelijkse routines zijn perfect. Tegenwoordig doen ze op school steeds meer digitaal, dus vergeet ook niet om dit langzaam mee te nemen. Nu hoef je ze niet direct een uur achter een iPad te zetten, maar is het wel handig dat ze weten hoe het werkt. Ook naarmate ze ouder worden, hebben ze hier profijt van. Zo is het leren voor je theorie examen auto ook online, zodat je direct weet hoeveel fouten je hebt gemaakt bij een proefexamen bijvoorbeeld.

Geef woorden een plek in de praktijk

Woorden blijven beter hangen als ze ergens aan vastzitten. Een kind leert het woord “pollepel” sneller als het zelf mag roeren in de pan dan wanneer het er alleen over leest. Benoem dus alles wat je doet en leg ook eens iets extra uit. Bijvoorbeeld bij het oversteken: eerst het fietspad, dan de rijbaan, en dan ben je aan de overkant.

Pas je taalgebruik niet te veel aan

Het is logisch dat je af en toe woorden uitlegt of eenvoudiger maakt. Maar durf ook moeilijke woorden te gebruiken. Zeg gerust “fauteuil” in plaats van “stoel”. Of “trottoir” in plaats van “stoep”. Benoem de betekenis, laat het kind meedenken en maak er eventueel een spelletje van. Bijvoorbeeld: hoe deftiger het woord, hoe meer punten je scoort.

Blijf voorlezen ook als je kind zelf kan lezen

Kinderen kiezen vaak boeken die makkelijk zijn of dicht bij hun belevingswereld liggen. Prima natuurlijk, maar daar komen niet altijd nieuwe woorden in voor. Als jij voorleest uit een boek met wat moeilijkere woorden, leert je kind spelenderwijs bij. Tip: gebruik een schriftje om nieuwe woorden in te noteren met een korte uitleg en eventueel een plaatje erbij. Door beeld en uitleg te combineren, blijft een woord beter hangen.

Maak van woorden leren een spel

Spelletjes zoals Scrabble, Woordenslang of het spelletje ‘Welk woord hoort er niet bij?’ zijn ontzettend leuk en leerzaam. Je kind leert niet alleen nieuwe woorden, maar ook logisch nadenken. Ook bekende spellen zoals 30 Seconds of een zelfgemaakte versie met briefjes in een hoed zijn hier heel geschikt voor.

Gebruik interesses van je kind

Heeft je kind interesse in dieren, muziek of sport? Gebruik dat! Lees samen songteksten, zoek samen onbekende woorden op en kijk of je ze vaker kunt gebruiken. Ook informatieve programma’s zoals het Jeugdjournaal of Het Klokhuis helpen hierbij. Door samen te kijken en moeilijke woorden direct uit te leggen, groeit de woordenschat vanzelf.

Maak het onderdeel van jullie dagelijks leven

Het maakt niet uit of je nu onderweg bent, samen aan tafel zit of aan het opruimen bent: er zijn altijd kansen om nieuwe woorden te gebruiken en toe te lichten. Vraag bijvoorbeeld onderweg: zie jij iets wat met een B begint? Of: kun je een gek woord verzinnen dat bij dit bord past? Wat is een ander woord voor wat we nu doen? Zo blijft taal altijd actief. Met al deze manieren geef je je kind een stevige basis. Hoe rijker de taalomgeving, hoe makkelijker het straks gaat met begrijpend lezen en andere vakken. En het mooie is: het is nog gezellig ook.



Terug naar blog